5 beste søketips i Google

Google brukes hele tiden for å finne informasjon. Men visste du at du antagelig ikke bruker en brøkdel av funksjonaliteten i Google? Her får du fem enkle tips om hvodan du kan gjøre enda bedre søk:

Publisert 26/02/2020

1. Bruk anførselstegn for eksakt søkeuttrykk

Selv om Google er veldig smarte og vil gjøre sitt beste for å finne riktig søkeresultat basert på ordene du skriver i Google-søket, vil de også gjøre søk hvor de enten kutter ut eller stokker om på ordene du har skrevet inn.

Men dersom du skriver søkeuttrykket inne i fnutter (anførselstegn), slik som dette: "Fire pils og en pizza" vil den søke på eksakt det uttrykket. Den vil ikke kutte ut noen av ordene, og den vil søke på ordene i akkurat den rekkefølgen.

Dette er strålende for å finne sitater og for å være sikker på at du finner eksakt det du søker etter.

2. Bruk "OR" for å søke på ulike uttrykk

"OR" betyr eller. Du kan bruker "OR" inne i søkeuttrykket ditt for å si at Google skal finne enten det ene eller det andre. Dette kan være nyttig i tilfeller hvor et emne kan ha ulike beskrivelser. For eksempel vil dette uttrykket gjøre at du finner flest mulig artikler og lenker om det du søker etter: "klimaenderinger" OR "global oppvarming". Nå vil Google returnere et søkeresultat som kan inneholde enten klimaendringer, eller global oppvarming.

3. Bruk minus for å fjerne ord

Se for deg at du skal skrive en artikkel om Apple, som lager Mac, iPhone og iPad. Om du søker på apple vil du få mange treff med frukt. Du kan skrive følgende: apple -frukt -mat

Nå vil Google ikke returnere noen resultater som inneholder ordene frukt og mat. Da er sjansen for å få et bra søkeresultat på selskapet Apple langt større.

4. Få søkeresultater fra kun én web-side

For to uker siden leste du en interessant artikkel på Aftenposten om økologiske grønnsaker. Denne ønsker du å finne igjen. Du kan da skrive følgende søkeuttrykk.hos Google: site:aftenposten.no "økologiske grønnsaker".

Nå vil Google bare søke hos aftenposten.no. Smart, hva?

5. Søk på sosiale medier via Google

Dersom du ønsker å søke etter innhold på en bestemt plattform på sosiale medier, kan du gjøre følgende:

La oss si at du skriver da dette: Anita Skorgan @Instagram

Nå vil Google søke etter bilder av Anita Skorgan på Instagram, og ingen andre plasser.