Derfor skal du ikke dele videre kjedepostinger på Facebook

Her får du vite hvorfor du ikke skal spre videre kjedemeldinger på Facebook. Det går ikke bare utover deg, det går også utover vennene dine.

Publisert 02/04/2020

Gjør meg aller først en tjeneste. Gå i søkefeltet på Facebook og lim inn dette:

Skriv ditt svar nedenfor. Jeg sender deg svaret. Og hvis ditt svar er galt, så skal du sette den på din egen vegg og nevne at du tapte for meg

Utfør søket.

Teksten jeg ba deg kopiere er fra den siste kjedepostingen som går som en farsott på Facebook.

Da jeg gjorde dette søket fikk jeg hundrevis av treff på profiler som er helt eller delvis åpne. Deretter lagde jeg et script som søkte etter dette på Facebook. Vet duhva som skjedde? Jeg klarte å hente inn haugevis av data fra nesten alle som hadde postet denne siste kjedemeldingen.

Og: Hos de som hadde åpne vennelister fikk jeg hentet inn masse data om vennene deres også!

Derfor skal dere slutte med disse kjedemeldingene! Slike postinger som sier man skal dele den videre har ofte blitt satt i gang av svindlere som kommer til å bruke nøkkelord fra teksten for å tappe deg og de uskyldige du drar med deg i dragsuget for dine private data. Spør deg selv derfor alltid: “Hvem tjener på dette?”

Her er andre grunner for at du aldri skal dele videre postinger som sier du skal dele dem. Uansett hvor artig eller fin du synes saken er:

  • Når “alle” begynner å dele den samme tingen, så blir Facebook en kjedelig plass å være, når det eneste man ser i strømmen sin er samme postingen om igjen og om igjen og om igjen

  • Slike postinger er også ofte laget kun for å forurense nyhetsstrømmen. Det finnes de som får et kick ut av det. Det finnes også de som liker å se på orienteringsløp. Det er like uforståelig, men sånn er det bare.

  • Av og til er slike postinger etterlysninger etter personer, spesielt barn. Her har politiet gått ut flere ganger og sagt at man IKKE skal dele slike videre, for det har vært flere tilfeller at en savnet-melding egentlig er en far eller mor som har mistet samværsrett, med god grunn, som prøver å oppsøke barnet igjen

  • Heldigvis begynner det å bli færre og færre av lik og del-konkurranser på Facebook. Men de dukker fortsatt opp. Spesielt fæle er de som krever at du skal tagge en venn. Det å si at man er nødt til å videreposte i en konkurranse er BRUDD PÅ FACEBOOKS REGLER! Og Facebook straffer sider som kjører slike konkurranser med at de ikke dukker opp i folks nyhetsstrømmer. Og da er jo poenget borte.