Sommerjobb med kunstig intelligens hos iSi

Når man får sommerjobb i iSi, og skal jobbe med å redde liv og materiell ved hjelp av maskinlæring, kan man fjernjobbe hjemmefra!

Publisert 10/06/2020

Tirsdag 9. juni var alle samlet hos iSi i Strandagata for å planlegge sommerens aktiviteter.

Studentene, som alle studerer ved NTNU i Ålesund, er en del av et unikt og svært spennende prosjekt som iSi skal utføre i samarbeid med NTNU, Arvid Gjerde AS og Statens Vegvesen.

Som nevnt her i bloggen vår før har Arvid Gjerde AS en unik løsning fra iSi som de bruker når de setter opp rekkverk langs norske veier og bruer.

I 2019 avdekket Statens Vegvesen en rekke feil på rekkverk, og har etterlyst gode løsninger for rekkverkskontroll. I samarbeid med Statens Vegvesen, NTNU og Arvid Gjerde AS jobber iSi med en løsning hvor målet er å avdekke feil på rekkverk langs veier automatisk ved bruk av maskinlæring og bildegjenkjenning.

Prosjektet skal skape en løsning der en scanner rekkverk med et system som automatisk avdekker hva som eventuelt er feil på rekkverk, hvor feilen er, og presentere dette slik at utbedring kan gjøres. Løsningen vil kunne gi detaljerte tilstandsrapporter til vegeier om status på rekkverket, samt kunne brukes til å generere arbeidsordrer for utbedring.

For å få til dette vil iSi bruke maskinlæring. Maskinlæring er en spesialisering innen kunstig intelligens hvor man bruker statistiske metoder for å la datamaskiner finne mønstre i store datamengder. Vi sier at maskinen «lærer» i stedet for å bli programmert.

Studenter planlegger sommerjobben hos iSi

Studentene har allerede jobbet på prosjektet i et halvt år. Målet er å lære et datasystem til å kjenne igjen svakheter i rekkverk langs norske veier og bruer

Målet med prosjektet, og arbeidet studentene skal utføre i sommer er å lage løsninger for å samle og klassifisere data, posisjonere bilder og trene modeller for å finne feil og mangler på rekkverk ut fra datasettene.

En av studentene som har fått sommerjobb er Ole Thomas fra Finnsnes i Troms. Han skal fjernjobbe fra hjemplassen, for iSi, i sommer.

– Jeg og flere av de som skal ha sommerjobb her har jo allerede jobbet for iSi i vinter med dette prosjektet. Og jeg syntes det var så spennende at da muligheten for sommerjobb kom opp, søkte jeg.

Han går andreåret på NTNU i Ålesund og gleder seg til å være litt hjemme i sommer. – Det blir godt å være litt hjemme hos familien. Så får vi bare håpe at internett-linjen min holder, ha ha.

Ole Thomas fra Finnsnes