Ønsk Basir velkommen til iSi og Åndalsnes

iSi satser tungt på prosjektet med maskinlæring og har nå ansatt 24 år gamle Basir Sedighi for å lære datamaskiner å kjenne igjen feil på rekkverkene som er satt opp langs norske veier.

Publisert 18/08/2020

Basir har derfor tatt med seg eiendelene og flyttet til Åndalsnes, hvor han har bosatt seg på Risen. Han ble i vår ferdig med Master-oppgaven sin hos NTNU i Ålesund. Prosjektet han jobber med hos iSi var en del av masteroppgaven, og da iSi utlyste stilling for utvikler som skal jobbe med maskinlæring fant Basir ut at han ikke ville gi barnet sitt over til noen andre, og søkte på jobben.

Resten av familien bor i Trondheim, mens kjæresten bor i Colombia, hvor Basir gjorde et internship i ett år.

Basir har allerede solid erfaring med maskinlæring. Han tok Bachelor ved å skrive en oppgave for Siemens. Der lagde han et system som gjorde at Siemens kunne teste nødbatterier på offshore-plattformer via datamaskin, i stedet for at man måtte bruke dyre konsulenter som tok på seg joggeskoene og fysisk gikk til hvert nødbatteri for å teste det.

– Etter hvert som jeg begynte på Master i maskinlæring skjønte jeg at det jeg hadde holdt på med til da bare var lav-intelligens. Som når man trykker på en heisknapp. Heisen vet hvor og når den skal stoppe, og i hvilken rekkefølge. Men da vi ved NTNU lagde systemer som lærte datamaskinen hvordan den skulle holde flytende oljeplattformer stabile, uansett værendringer, så jeg at det var langt mer avanserte måter å estimere funksjonalitet på.

Hovedprosjektet på iSi er å få automatisert identifisering av feil i rekkverk langs veiene.

– Der skal vi bruke industrielle kamera og kunstig intelligens til å finne feil. Feilene skal så markeres med hva slags type feil det er. I tillegg loggs GPS-koordinatene for der feilen ligger. Planen er at systemet da etter hvert skal kunne gjenkjenne de samme feilene. Dette gjøres ved å kjøre forbi og fotografere rekkverkene. Datamaskinen skal da kunne gjenkjenne feil, på bakgrunn av all dataene den har fått fra før.

Utfordringen er å samle inn all nødvendig data, slik at maskinen får nok data til å lære. Basir har et mål på at de skal klare å kjøre i 80 km/t og samle inn bilder under ulike lysforhold.

– Det som foregår nå er testfasen. Min jobb er at jeg har ansvaret for at datamaskinen skal lære det den skal.

Så langt trives han både på iSi og Åndalsnes.

– Norge er jo veldig vakkert, spesielt her. Så nå jeg meg vel bli friluftsmenneske, he he.