skygge

Nesten alle tjenester på nettet krever passord. Dette gjelder alt fra dating-apper til nettbanken din. Harddisken i hodet ditt har begrenset plass, og etter hvert klarer den ikke å holde tritt med alle passordene som du er nødt til å lage. 

Dette fører til at enkelte bruker samme passord på alle nettsteder og i alle apper. Eller så lager de enkle passord som "passord" og "12345678." Uansett hvilke av disse metodene du bruker, så står du veldig laglig til for identitetstyveri. 

Alle trenger et passordprogram

Løsningen er å bruke et passordprogram. Jeg kan kun ett passord, og det er passordet til passordprogrammet mitt. Ikke bare lagrer passordprogrammet passordene mine, det gjør også følgende:

  • Har en plugin for alle nettlesere som gjør at jeg kan bruke den på alle nettsteder, slik at jeg slipper å huske disse passordene
  • Genererer unike og vanskelig passord for meg hver gang jeg må lage et 
  • Fyller automatisk ut skjema på nett for meg, med de opplysninger jeg ønsker (navn, telefon, e-post etc)
  • Sier i fra til meg om jeg har konto på en nettside eller tjeneste som har blitt hacket eller hatt sikkerhetsbrudd, og advarer meg om at jeg må endre passordet mitt der
  • Tar vare på alle opplysninger om kredittkort jeg bruker når jeg handler på nett
  • Logger meg inn på alle nettsteder jeg har lagret i passord-appen
  • Logger meg inn i appene på mobilen min
  • Har klienter for PC, mobil og nettbrett, og passordene synkroniserer mellom disse, slik at når jeg lagrer et nytt passord på PC-en, så vil dette bli tilgjengelig på mobilen og nettbrettet også

De fleste av disse programmene har en gratisversjon, men denne pleier enten å være svært begrenset, eller så varer den bare en viss tid før du må betale. 

Hvordan virker det?

Et passordprogram installeres på PC-en, og spør så om den skal installere en utvidelse (plugin) i nettleserne dine. Neste gang du logger deg inn på en tjeneste på nett vil den spørre om den skal huske adressen til dette nettstedet og brukernavnet og passordet du bruker der. 

Neste gang du skal logge deg på dette nettstedet behøver du ikke tenke på å huske brukernavn og passord. Dersom du har flere kontoer på samme nettsted, vil den liste opp alle disse for deg, slik at du kan velge den riktige når du skal logge deg inn. 

Dersom du endrer passordet på nettstedet, vil passordprogrammet automatisk merke det, og så tilby deg å lagre det nye passordet.

Det samme gjør den på app-er på mobilen og nettbrettet ditt.

Automatisk utfylling

Enkelte nettsteder tilbyr deg at du kan lagre opplysninger om deg selv, som navn, adresse og kredittkortopplysninger. Det sistnevnte anbefales ikke, selv på sikre sider. 

Da er det lettere å la passordprogrammet ditt gjøre det for deg. Neste gang du skal fylle inn et skjema på nett, vil passordprogrammet spørre om den skal fylle inn feltene automatisk for deg. Den kan også fylle inn kredittkortopplysningene dine (dersom du har lagt disse inn i passordprogrammet), og vil fylle ut disse for deg om du ønsker. Men bare etter at du har skrevet passordet til passordprogrammet en ekstra gang.

Kontakt iSi for hjelp

Vi i iSi kan hjelpe deg med å få installert et slikt program på både din egen PC, og på PC-ene til dine ansatte. Programmet vi bruker er Dashlane og det vinner de fleste tester på seriøse nettsteder som tester slikt. 

Ta kontakt med Hogne (tlf: 911 93 144) for en demo og tilbud for enten deg selv eller din bedrift. 

iSi AS

Strandgata 6, 6300 Åndalsnes
E-post:post@isi.no
Telefon: +47 411 43 020
Org. nr.: 987356731

Vår personvernerklæring