iSi på avisforsidene

Åndalsnes Avis spanderte forsiden på iSi og løsningen hvor maskinlæring skal brukes for å lære dataprogram å kjenne igjen feil på rekkverk langs norske veier.

Publisert 30/06/2020

Onsdag 30. uni ble vi presentert over en hel side i Åndalsnes Avis. Artikkelen dreide seg om prosjektet som vi gjør i samarbeid med Statens Vegvesen, Arvid Gjerde og NTNU i Ålesund.

Her er noen utdrag:

Åndalsnes-selskapet iSi AS får internasjonal oppmerksomhet for IT-løsningen de har utviklet for rekkverksmontørene hos Arvid Gjerde. Nå tar de arbeidet et steg videre, og skal lære datamaskinene å gjenkjenne feil på rekkverk.

Artikkelen nevner også at Hogne har reist rundt på konferanser i ulike land og fortalt om løsningen som vi allerede har utviklet for Arvid Gjerde, og at denne har fått stor oppmerksomhet, internasjonalt. Ikke minst det at den ble presentert på HCLs hjemmesider, og dermed eksponert for millioner av mennesker.

Hovedfokuset på artikkelen er den nye løsningen som vi jobber med:

– Det vi utvikler nå, er en teknologi der man monterer kamera på en bil som tar bilde av rekkverket når man kjører forbi. Så lærer vi maskinen å gjenkjenne feil, og melde inn disse med eksakte GPS-koordinater.

Det er mye arbeid, både inne og ute:

– Vi drar nytte av kompetansen til rekkverksmontørene hos Arvid Gjerde, som har fått en app de tar bilde av rekkverksstolpene med. Den appen fungerer litt som datingappen Tinder: Man kan sveipe til venstre for «ok» og til høyre for «feil». Da kan man gå inn i etterkant å tegne opp hvor feilen er, og bildematerialet bruker vi til å lage en algoritme som gjenkjenner mønster. Da slipper man at mennesker må gå til hver enkelt stolpe og sjekke. Det er et utrolig spennende prosjekt, forklarer Husøy.

Artikkelen tar også med at Innvasjon Norge har gitt oss 2,9 millioner i støtte for prosjektet. Og som Hogne fra iSi sier til avisen:

– Det skjer teknologisk avansert utvikling i Rauma, uten at kanskje alle er klar over det